"Opgegroeid tot een jonge vrouw die weet wat ze wil."

Ciska wil kunnen zijn wie ze is

Graag wil ik ons gezin voorstellen. Dit is onze dochter Ciska van 18 jaar.

Wij zijn Peter en Sélène en wonen met onze dochters, Maia (19 jaar) en Ciska, en onze hond Dizzy in Uitgeest. Ciska heeft klassiek autisme en een verstandelijke beperking. Na een lange zoektocht heeft ze deze diagnose gekregen in het UMC in Utrecht toen ze vier jaar oud was. Dat er iets aan de hand was, was al vanaf de geboorte direct duidelijk. Deze diagnose verklaarde veel en stelde ons in de gelegenheid om professionele begeleiding in te schakelen. Inmiddels is ze opgegroeid tot een vrolijke behulpzame jonge vrouw die heel goed weet wat ze wil.

Ciska is op tweejarige leeftijd drie ochtenden begonnen op de vroegbehandeling van Heliomare in Wijk aan Zee en daarnaast bezocht Ciska de reguliere peuterspeelzaal. Met de leeftijd van vier jaar is ze naar De Alk gegaan in Alkmaar. Hier heeft ze een enorme groei laten zien in haar ontwikkeling en een hele fijne tijd gehad in de structuurklassen.

Inmiddels zit ze in het laatste jaar van het Heliomare College in Alkmaar. Hier gaat ze met plezier nog twee dagen heen. De overige dagen bezoekt Ciska een stagebedrijf waar ze uiteindelijk ook in de dagbesteding zal gaan werken. De verwachting is dat ze medio eind april/begin mei van school af gaat. Na het uitstromen gaat ze uiteindelijk twee dagen werken op een zorgboerderij in Uitgeest en de overige dagen op het terrein van de Harteheem groep in Heemskerk. Hier werkt Ciska één dag in de taartenmakerij en twee dagen in het serviceteam.

Momenteel staat sporten even op een laag pitje omdat de veranderingen omtrent haar stage activiteiten veel onrust met zich meebrengen. Ciska deed aan paardrijden, gym en zwemmen. Momenteel bezoekt ze alleen nog Sport Z in Alkmaar op zaterdagochtend en straks pakt ze het paardrijden weer op.

Ook verblijft Ciska momenteel twee nachten in een logeerhuis in Alkmaar wat haar in de gelegenheid stelt om met vriendinnen leuke dingen te doen en ons thuis ontlast. Ook gaat ze jaarlijks één of twee keer op vakantie met een organisatie zodat ze onder goede begeleiding leuke activiteiten kan ondernemen met leeftijdgenoten. Hier geniet ze erg van.

Ciska is een vrolijke meid die dol is op muziek en spelletjes doen op haar tablet. Ook is ze graag onder mensen en dol op dieren. Ciska is erg graag buiten en actief. Naarmate Ciska ouder wordt, neemt ook de behoefte toe om sociale contacten te hebben met leeftijdsgenoten en heeft ze het ook al vaker over een woonplek voor haarzelf. Ciska zou graag in Alkmaar willen wonen. Het liefst met een poes en een mooie grote tuin waarin ze kan rennen en het gras mag maaien. Wij wensen voor haar een veilige omgeving en een fijne plaats waar ze gelukkig is en mag zijn wie ze is. Dat er fijne begeleiding is die samen met ons haar de rust en structuur kan bieden waaraan ze zoveel behoefte heeft.